PD4BAS | Storing/buren (NL)

 


Deze Informatie is voornamelijk van toepassing voor bewoners die in Julianadorp in mijn dichte omgeving wonen. Verder wel interessant om het even door te lezen bij (over) last. Antennes, vaak ontsieren ze de woonwijk, buurtbewoners zijn er vaak niet blij mee en een enkeling maakt zich zorgen, want je hoort zoveel rare dingen over straling en dat dat schadelijk is... Ook vragen veel mensen zich af op welke frequenties er wordt uitgezonden. Ook scanner luisteraars zijn altijd benieuwd welke frequenties er gebruikt worden en of deze te ontvangen zijn. Alle vragen en antwoorden vind je terug op deze pagina.Alweer een zendmasat erbij in de straat!

Dat klopt, Voor deze hobby als zendamateur is (helaas) een antennemast nodig. Om verbindingen te kunnen maken is het voor de perfomance wel aan te raden om een antenne hoog en vrij te hebben hangen/staan.

Het antenneregister
Elke radiozendamateur is sinds julie 2010 verplicht zijn antennemast op te laten nemen in het landelijke antenneregister van het Agentschap Telecom (onderdeel van het Ministerie van Economische zaken). Meer info hier over vind je hier.


Staat mijn antennenmast legaal?

Ja, Mijn mast is op de legale manier tegen de gevel gemonteerd en komt niet boven de wettelijke voorschreven lengte uit. Tevens heb ik een zendmachtiging. Hiervoor heb ik een examen moeten afleggen bij het ministerie van economische zaken. ik ben dus bevoegd om te mogen zenden op bepaalde toegewezen frequenties met de daarbij toegestane vermogens.

 

Hoe zit het met straling?

Velen hoor je klagen zodra er een mast in de buurt staat ze last hebben van hoofdpijn, raar gevoel in de buik of migraine wat ineens weer op komt. Echter kun je geen last krijgen van straling van masten zolang je er niet met je hoofd voor gaat zitten. Dan heb ik het over de antenne masten waar radio, tv, telefonie in uitgezonden wordt. Zendmasten van radio zendamateurs leveren tot op heden geen last op, dit bevat geen continu uitzending en is ook niet op hoog vermogen.

Moet ik uit de buurt van de mast blijven?
Niet meer dan nodig is. Je moet natuurlijk geen antenne aanraken als er uitgezonden wordt, maar verder is de mast volstrekt ongevaarlijk. De vermogens die worden gebruikt zijn dermate klein dat er geen maximale afstand geldt tot de antennemast.  

Wordt er continu uitgezonden?

Nee. Een radiozendamateur zend gemiddeld 10 tot 20 seconden per keer om te praten en laat dan de microfoon los om naar het tegenstation te luisteren. Een signaal continu in de lucht houden kan wel, maar is natuurlijk onzinnig en in strijd met de regels. Afhankelijk van tijd en zin die een amateur heeft wordt de apparatuur gebruikt. De rest van de tijd staat alles uit. 

Het gaat hier om communicatie en geen radiostation!

 

Wat is jou zendbereik?

Het zendbereik van mijn antennenmast is ongeveer 75 tot 100 kilometer rondom, afhankelijk van de gebruikte frequentie. Bij warm weer bijvoorbeeld, kunnen er zogenaamde condities optreden. Het zendbereik kan dan oplopen tot wel 1500 kilometer! Dit komt door koude en warme luchtlagen in de atmosfeer en door de ligging van hoge en lagedrukgebieden. Condities komen geregeld voor, met name in de avonduren van een warme zomerdag, maar ook op een ijskoude winteravond kunnen er condities optreden. Het is moeilijk te voorspellen wanneer dit zal plaats vinden.Ik hoor jou op mijn babyfoon of computer speakers praten!

Het komt wel eens voor dat een gezin een babyfoon aanschaft en vervolgens van alles erop ontvangt, behalve hun baby! Babyfoons maken steeds meer gebruik van de LPD-band op de 70cm. Dit is een frequentiegebied tussen 433 en 434 MHz, wat vrij is voor toepassingen zoals draadloze deurbellen, babyfoons en koptelefoons. De LPD-band wordt ook wel ISM-band genoemd en ligt op de 70cm-band waar ook elke radio zendamateur zenden mag met een licentie/vergunning. Met andere woorden; mocht je een zendamateur op je babyfoon horen, dan kun je officieel NIETS doen. Je kunt geen klacht indienen bij Agentschap Telecom omdat zendamateurs de primaire status hebben. Veelal zijn babyfoons wat breedbandig in de ontvangst. Zo kan het dus zijn dat je signalen hoort van mijn antennemast, een buur met een draadloze koptelefoon, of spelende kinderen buiten die ook rondlopen met portofoons terwijl ik op een totaal andere frequentie uitzend. Hier is helaas niets tegen te doen.Ik wil bij deze een serieuze tip geven; kijk naar babyfoons die op 446 MHz werken. Dit is de zogenaamde PMR-band. Maak, indien het erop zit, gebruik van CTCSS. Dit is een speciaal coderings systeem waardoor je alleen je eigen baby kan horen en verder niemand. De kans dat je van mij storing kunt hebben is dan minimaal.

Ook computer speakers geven veel problemen en zijn zeer gevoelig voor straling. Dit kun je merken door je mobiel naast je speakers te leggen. Een paar keer per uur hoor je een rateltje. Je mobiel is opnieuw verbinding aan het zoeken met de mast van de telecomprovider. als speakers op deze manier al geluid maken kun je er van uitgaan dat je last krijgt met radiozendamateurs. Doordat speakers vaak goedkoop zijn, zijn deze slecht geïsoleerd tegen instraling en zul je een bron van storing blijven houden.


Ik heb storing! Dat komt door jou!

Ho ho! Niet gelijk gaan wijzen naar de antennemast! Een veel gemaakte fout, die ook de klachtenafdeling van Agentschap Telecom erkend. Veel mensen gooien de storing gelijk op diegene die een antennemast op het dak heeft staan. 

Vergeet niet, ik ben bevoegd om uit te zenden, ik heb een examen moeten doen om mijn machtiging te krijgen en voor dat examen was kennis van zaken nodig. Daarbij moet ik me ook houden aan de voorschriften die gelden. Dankzij mijn machtiging sta ik sowieso sterk bij Agentschap Telecom die daarom niet snel in actie zal komen. Tevens zijn mijn antenne's, radio's en randapparatuur allemaal gecertificeerd en legaal. 

Sommige mensen kunnen storing ondervinden op TV. Dit kunnen strepen zijn bijvoorbeeld. Ga dan eerst eens bij jezelf kijken. Een belangrijk onderdeel, zo niet het belangrijkste, is de bekabeling. Hoe is jou TV aangesloten? Vaak zit er een goedkoop kabeltje tussen de CAI-contactdoos en de TV wat niet voldoende HF-dicht is zoals dat dan heet. Zo kunnen storingen makkelijk worden opgepikt door de kabel. Zorg dus voor goede afgeschermde bekabeling van degelijke kwaliteit! Mocht je een klacht indienen bij Agentschap Telecom, dan zullen zij precies hetzelfde zeggen! 

Dan is er nog zogenaamde atmosferische storing die je soms wel eens ziet op TV. Deze storing wordt veroorzaakt door bepaalde hoge- en lagedrukgebieden die zendsignalen van radio en TV beïnvloeden. Veelal zie je dan rare diagonale strepen of stipjes door het beeld lopen. Dit heeft echter niets met mijn zendmast te maken, het is een natuurverschijnsel wat na enkele dagen zal verdwijnen.Kortom, heb je storing en of last. kijk eerst bij jezelf en ga niet meteen bellen met Agentschap telecom. Mochten ze komen en het blijkt voor niets te zijn en het licht bij jezelf betaal je enorm veel geld voor een bezoekje.Hoe ga jij met klachten om?

Ik kan me voorstellen dat mensen het moeilijk vinden hun beklag te doen. Zeker als de aard van de storing niet helemaal duidelijk is en men vermoed dat het door mijn antennemast komt. Ik hanteer de regel; "Ben je beleefd tegen mij? Dan ben ik het ook tegen jou". Oftewel, kom niet al scheldend aan de deur, de kans is groot dat ik de deur voor je neus dicht gooi.

 Als je denkt dat je storing hebt die door mij veroorzaakt wordt, spreek me dan gewoon aan. Leg je probleem uit en laat indien nodig mij even kijken of luisteren naar de storing. Ik zelf vind het maar al te vervelend dat ik overlast veroorzaak en wil best kijken of ik mogelijk iets kan doen om het te verhelpen. Natuurlijk hoef ik niet de veroorzaker te zijn, maar ik kan wel dingen uitsluiten. Ik kan bijvoorbeeld alles tijdelijk afkoppelen en uitzetten. Mocht de storing er dan nog zijn, dan weet je dus dat het niet aan mijn antennemast kan liggen. Op die manier kunnen misverstanden uit blijven.Omdat ik verplicht ben een verbindingslogboek bij te houden kunnen storingen makkelijk nagekeken worden.

Ik heb een scanner! Kan ik jou horen?
Scanners, tja, eigenlijk overbodig geworden sinds de komst van het C2000 netwerk. Maar, als je een goede scanner hebt, kun je signalen van mijn antennemast oppikken en beluisteren. Omdat ik op diverse frequenties zit en met verschillende modussen wordt het echter wel lastig mij te vinden. ook de tijd wanneer en voor hoe lang ik achter de hobby zit is verschillend. Wil je hier meer over weten en wil je  weten waar ik uithang en wat ik doe dan kun je natuurlijk altijd vragen. Heb je vragen of klachten? 

Mocht je vragen of klachten hebben dan kun je te allen tijden contact met mij opnemen. Heb ik je interesse opgewekt in deze hobby en vind je het leuk om eens een kijkje te komen nemen dan is dat uiteraard ook geen probleem! neem ook in dit geval contact met mij op. 

klik hier voor het contactformulier !

Bron: Basis is geschreven door Roland Boerboom, PD2RLD.

Contact Info

Over ons...

Scribbly.net is een bedrijf in verhuur en verkoop van licht en geluid met de daarbij horende diensten. Diensten ICT en werzaamheden in Technische Dienst.


Read more